fbpx Skip to content

ZDRAVO ČREVESJE, ZDRAVO TELO

V članku »Kaj je lovec ulovil, kaj je lovec nabral« smo prejšnjič spoznali, kako z nezdravim prehranjevanjem negativno vplivamo na naše počutje, zdravje, imunski sistem ter naše črevesje in njegov mikrobiom. Črevesje in mikrobiom v zadnjem obdobju postajata predmet govora in številnih raziskav, ki nam odkrivajo njuno izjemno pomembno vlogo pri zdravju ter do sedaj še nepoznane ter celo šokantne povezave, kot so vpliv mikroflore na naše prehranske odločitve in celo na naš način razmišljanja!  (1) (2)

Vemo, da hrana, ki jo zaužijemo vsak dan, odločilno vpliva na vse, kar se dogaja v našem telesu. V našem črevesju prebiva kar 100 triljonov mikroorganizmov! Z vsakim obrokom posebej v bistvu sami izbiramo kakšno črevesno floro si želimo imeti in katere bakterije bomo nahranili. Nepravilna prehrana, predvsem sladkor in visoko fruktozni koruzni sirup ter ostali aditivi v hitri hrani, povzročijo v našem črevesju DISBIOZO in razrast oportunističnih bakterij in gliv, in s tem nevšečnosti povezane z njo, kot so Kandida, napihnjenost, zaprtost in jih poznamo praktično vsi. (3) Določena hrana, v kombinaciji z dizbiozo, pa lahko pripelje tudi do bolj resnih težav in povzroči celo bolezni, kot so sindrom razdražljivega črevesa oz. na kratko IBS, vnetne črevesne bolezni kot so Chronova bolezen in Ulcerozni kolitis, ter avtoimunska obolenja. Znano je, da eden izmed vsem dobro poznanih alergenov – GLUTEN povzroča drobne ranice oz. mikroranice vzdolž našega prebavnega trakta, poškoduje črevesni epitelij in pri občutljivih posameznikih povzroči bolezen Celiakijo, ki močno vpliva na vse ostale telesne sisteme. (4) (5)

Ker naše črevesje samo po sebi praktično nima sposobnosti sinteze, je za integriteto črevesnega trakta, še posebno, ko nastopijo težave in bolezni, izjemno pomembna aminokislina GLUTAMIN, ki skrbi da črevesne resice v črevesnem epiteliju, ki skrbijo za absorpcijo hranil, ostanejo kompaktne in zdrave, in jo je zelo priporočljivo dodajati kot prehransko dopolnilo! (6)

Prav tako na zdravje našega črevesja in njegovega mikrobioma zelo pozitivno vplivata OMEGA 3 esencialni maščobni kislini EPK in DHK (eikozapentaenojska in dokozaheksaenojska kislina), ki delujeta protivnetno in pomembno vplivata na raznovrstnost bakterij v našem prebavnem traktu, zato ju znanstveniki smatrajo kar kot PREBIOTIK! (7)

Tudi ena izmed največjih nadlog današnjega časa – DEBELOST je pomembno povezana z disbiozo in slabo biodiverziteto naše črevesne flore. Bakterije v naših prebavilih močno vplivajo na naš metabolizem, inzulinsko rezistenco (ki je ključen faktor za razvoj Diabetesa) in imajo vpliv na odlaganje energije zaužite iz hrane v maščobne zaloge. Povrnitev črevesne flore v zdravo stanje lahko znatno pomaga pri izgubi odvečne telesne teže! (8) (9) (10)

Danes že zelo dobro vemo, da obstaja močna povezava med našo črevesno mikrofloro ter našo osebnostjo. (11) Bakterije, glive, virusi in ostali prebivalci našega črevesja odločilno vplivajo na naše zdravje, naše »cravinge« in celo na našo osebnost! Je kdo izmed vas slučajno sladkosned? Potem ste sigurno že doživeli trenutek, ko se vam je nenadoma »zaluštalo« nekaj sladkega? To so bile samo vaše črevesne bakterije in glive, ki so vam preko Vagus živca poslale signal, da jim primanjkuje njihove najljubše hrane – SLADKORJA! (12) In vi ste verjetno podlegli tej skušnjavi, nevedoč, da ste s tem nahranili ravno taiste bakterije in glive, ki vam bodo naslednjič spet poslale isti signal in ki slabo vplivajo na vaše zdravje, počutje, ter tudi obnašanje!

Znanstveniki so ugotovili recimo tudi, da imajo družabni ljudje več točno določenih sevov bakterij in bolj raznovrsten in zdrav mikrobiom, kot ljudje, ki so raje v samoti. (13) Našli so celo povezavo med našo črevesno floro in psihološkimi boleznimi, kot so depresija in ADHD! (14)

Vemo, da je v črevesju kar 70-80% našega imunskega sistema! (15) Črevesne bakterije, glive in ostali njegovi »prebivalci« odločilno vplivajo na naše splošno zdravje, zdravje črevesja, integriteto prebavnega trakta ter naš imunski sistem. (16) (17)

S kvalitetno zastavljeno polnovredno prehrano, ki je karseda neoporečno pridelana ter vsebuje minimalno škodljivih aditivov, naše »drobne prijatelje« v črevesju redno hranimo s PREBIOTIKI (vlaknine, itd.). Ob in po vsaki uporabi antibiotikov, ki naj bo rezervirana le za nujne primere, pa je zelo pomembno tudi, da okrepimo našo črevesno floro s kvalitetnimi PROBIOTIKI in poskrbimo, da se ne poruši naše črevesno ravnovesje. Od tega je odvisno naše zdravje.

Odločite se torej za korak v pravo smer in poskrbite za zdravje svojega črevesja in celotnega telesa. S pravim nasvetom boste lažje prišli do svojih ciljev in pri tem vam bomo po najboljših močeh pomagali!

VIRI: