fbpx Skip to content

KRONIČNO VNETJE, LEGLO BOLEZNI

Kronično vnetje in bolezni povezane z njim so glavni vzrok smrti v današnjem razvitem svetu. Svetovna zdravstvena organizacija WHO je razglasila kronične vnetne bolezni za največjo grožnjo človeškemu zdravju. V Združenih državah Amerike, za katere imamo najboljše podatke, je v letu 2014 kar 60% Američanov imelo vsaj eno kronično bolezen, 42% več kot eno in 12% odraslih kar 5 kroničnih bolezni ali več! Kar trije izmed petih ljudi po svetu dandanes umrejo zaradi kroničnih vnetnih bolezni kot so možganska in srčna kap, kronične bolezni dihal, rak, debelost in sladkorna bolezen. (1)

VNETJE je del normalnega in zdravega odziva našega imunskega sistema. Je proces, s katerim imunski sistem prepozna in odstrani škodljive tujke in dražljaje ter začne proces zdravljenja. Vnetje je lahko AKUTNO ali KRONIČNO.

AKUTNO vnetje nastane zaradi poškodbe tkiva zaradi travme, vdora mikrobov ali škodljivih tujkov. Začne se hitro, stanje se v kratkem času poslabša in simptomi običajno trajajo nekaj dni ali največ tednov, nato pa vnetje samo od sebe izzveni.

KRONIČNO vnetje imenujemo tudi počasno, dolgotrajno vnetje, ki traja daljše obdobje. Vse od nekaj mesecev, let, v zadnjem obdobju pa vse pogosteje od diagnoze bolezni pa do naše smrti. Za razliko od akutnega vnetja, naše telo in imunski sistem nista sposobna odpraviti vzroka in uspešno popraviti škode, ki zaradi raznoraznih vzrokov dan za dnem sproti nastaja v našem telesu.

Kot torej vidimo, težava ni v akutnem vnetju, ki je normalen in zdrav odziv našega telesa na dražljaje in tujke, in promovira celjenje in popravo celic našega telesa. Težava je, ko se akutno vnetje prelevi v kronično vnetje, ki povzroča škodo, katerega naše telo in njegova naravna sposobnost celjenja ne uspeta več učinkovito popravljati in pripelje do razvoja raznoraznih kroničnih bolezni.

Naslednje pomembno vprašanje, ki se ga moramo vprašati je torej: KAJ POVZROČA KRONIČNO VNETJE V NAŠEM TELESU?

Kronično vnetje je zelo širok pojem in vzrokov zanj je veliko. Kronične infekcije z raznoraznimi virusi, za katere je bila ugotovljena povezava s kroničnimi boleznimi, naj bi bili eden izmed vzrokov. Vendar so znanstveniki s študijami na sodobnih populacijah lovcev-nabiralcev, npr. plemenu Shuar iz ekvadorske Amazonije, plemenu Hadza iz Tanzanije, samooskrbnih kmetovalcev iz podeželske Gane in tradicionalnih horti-kulturistov iz Kitave, ki živijo in se prehranjujejo kot njihovi davni predniki, ugotovili, da čeprav so dnevno izpostavljeni raznim mikrobom, kažejo zelo nizke stopnje kroničnih vnetij, ki se s starostjo ne večajo.

Izgleda torej, da tudi starost, ki se pogosto omenja kot pomemben dejavnik kroničnega vnetja, sama po sebi ne igra tako pomembne vloge kot bi si mislili. Bolj kot gola številka na papirju je pomembna metabolna starost oz. zdravje posameznikovega metabolizma, ki je odvisno predvsem od načina življenja posameznika. S starostjo povezano povečanje vnetnih molekul v telesu je lahko posledica mitohondrijske disfunkcije ali kopičenja prostih radikalov in drugih dejavnikov, povezanih s starostjo, kot je povečanje visceralne telesne maščobe. Vendar starost sama po sebi ne vpliva na nastanek le-teh.

To pomeni, da so lahko vzroki za kronično vnetje v naših telesih le naš način življenja in z njim povezani fizična (ne)aktivnost, debelost, stres, onesnaženost okolja in prehrana, kar so jasno pokazale
tudi študije. (2)

Industrializacija je povzročila, da je dandanes fizično neaktiven že kar vsak tretji zemljan, v razvitem svetu pa je ta procent narasel že kar na 50%!

Skeletne mišice so endokrini organ, ki med fizično aktivnostjo proizvajajo in sproščajo molekule citokinov in miokinov, za katere je bilo v zadnjem času dokazano, da močno vplivajo na mobiliziranje in zmanjšanje visceralnega maščevja, ki je izrazito vpleteno v vzdrževanje kroničnega sistemskega vnetja v telesu. Prav tako je maščobno tkivo v naših telesih endokrini organ, ki izloča adipokine in druge vnetne mediatorje ter direktno povzroča sistemsko vnetje.

Z redno telesno aktivnostjo na dolgi rok lahko torej pomembno pripomoremo k zmanjšanju kroničnega vnetja v telesu! (3) (4)

Naslednji pomemben vzrok za nastanek kroničnega vnetja v telesu je črevesna disbioza, katero smo podrobneje, vključno z vzroki za nastanek le-te, že preučili v članku »Zdravo črevesje, zdravo telo«.

Naša dnevna izpostavljenost ksenobiotikom – raznim onesnaževalcem, kemikalijam, pesticidom in ostalim snovem, ki se nahajajo bodisi v zraku in našem okolju, hrani, izdelkih za osebno nego, čistilih in drugod, močno obremenjuje naše telo, in preko različnih mehanizmov promovira vnetno aktivnost v naših telesih, povzroča oksidativni stres, ter s tem spodbuja nastanek raznoraznih kroničnih bolezni. Kajenje je pomemben vir ksenobiotikov, ki zmanjša proizvodnjo protivnetnih molekul in povzroča sistemsko vnetje.

Tudi stres in motnje spanja so pomemben dejavnik kroničnega vnetja v telesu. Tako fizični kot čustveni stres sta povezana z vnetnim sproščanjem citokinov. Prav tako lahko stres povzroči motnje spanja. Ker je pri posameznikih z nerednim urnikom spanja večja verjetnost kroničnega vnetja kot pri tistih, ki redno spijo, se tudi motnje spanja štejejo za enega od neodvisnih dejavnikov tveganja za kronično vnetje.

V članku »Kaj je lovec ulovil, kaj je lovec nabral« smo podrobno preučili kaj je odmik od naše tradicionalne prehrane in pojav instant hrane pomenil za naše zdravje. Še posebno hrana, prepojena s škodljivimi semenskimi olji bogatimi z Omega 6 in transmaščobami, in sladkorjem, ki jo (pre)pogosto pripravljamo tudi v naši kuhinji in se v svoji sestavi in načinu priprave ne razlikuje bistveno od tiste iz restavracij s hitro hrano. Ko so naše tradicionalne maščobe ter maščobe, ki jih najdemo v rdečem mesu, mlečnih izdelkih in Omega 3 maščobe najdene v plavih ribah, zamenjala semenska olja in ostala olja, pridobljena iz semen in plodov je to povzročilo pravo zdravstveno katastrofo. (5) Toplotno obstojne nasičene in enkrat nenasičene maščobe v naši prehrani so zamenjale večkrat nenasičene PUFA maščobe, oz. olja bogata predvsem z Omega 6 maščobami, ki v našem telesu porušijo Omega 3 – Omega 6 razmerje ter povzročajo t.i. »low grade inflammation« oz. kronično vnetje, ki je povezano s praktično vsemi kroničnimi boleznimi. (6).

Da bi razumeli kako porušeno je v bistvu O3:O6 razmerje v prehrani sodobnega človeka, ga moramo najprej primerjati z razmerjem našega davnega prednika lovca-nabiralca, ki je znašalo okoli 1:1. Omega 3 – Omega 6 razmerje v prehrani sodobnega človeka pa znaša med 1:15 in 1:17! (7)

Omega 3 maščobi EPA in DHA sta izjemno pomembni in preprečujeta kronično vnetje v telesu. Dodajanje Omega 3 maščob v prehrano ima podobno močan učinek na vnetje kot aspirin ali celo uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil kot je Ibuprofen in to brez negativnih stranskih učinkov za naše zdravje! (8) Vnos EPA in DHA najlažje povišamo z uporabo prehranskih dopolnil ribjega ali krilovega olja, ki imajo visoko koncentracijo teh dveh izjemno pomembnih esencialnih maščobnih kislin. Ni pa dovolj samo dodajanje Omega 3 maščob v našo prehrano, ključnega pomena je tudi, da izločimo škodljiva olja bogata z Omega 6 maščobnimi kislinami in jih zamenjamo za zdrave maščobe.

Za svoje zdravje lahko ogromno naredimo sami, vendar je ključnega pomena, da imamo dostop do pravega znanja in informacij. Pridružite se nam in z veseljem vam bomo s strokovnimi in znanstveno podkrepljenimi informacijami pomagali do boljšega zdravja in manj vnetja v vašem telesu. Vaše telo vam bo hvaležno!

VIRI: